Składnik, który pokocha każdy, kto jest na diecie

Niebieska spirulina, czyli algi w diecie

Instagram.com/e3liveaustralia

Ten produkt pojawia się już niemal wszędzie. Jest dodawany do każdego dania: kaw, smoothie, a nawet koktajli białkowych. Podobno ma smak malin, ale barwi wszystko na niebiesko.

Mowa o Blue Majik , czyli o spirulinie. Kolor proszku zawdzięczamy temu, że jest on produkowany z sinic  Arthrospira platensis . Zwykła spirulina pochodzi również z sinic, ale tych z rzędu  Oscillatoriales . Obie jednak mają nadzwyczajne właściwości odżywcze. 

W niebieskiej odsłonie znajdziemy kompleks witamin z grupy B, a w szczególności witaminę B12 . Blue Majik to również enzymy i minerały, w tym białko bogate w aminokwasy. Jest ich aż 18 aminokwasów, z czego 8 takich, z których zbudowane są białka. To bardzo ważny element w diecie każdego, kto się odchudza i trenuje. Oprócz przyspieszenia regeneracji mięśni, wyrównuje też poziom cukru we krwi.

Biorąc pod uwagę, że Blue Majik to tak naprawdę glony pierwsze, co przychodzi nam na myśl, jest smak. A co jeśli spirulina nie jest smaczna? Nie należy się negatywnie nastawiać, bo wystarczy ją wymieszać z koktajlem, a to zamaskuje wszystko, co mogłoby zepsuć pierwsze i kolejne wrażenie. Nie czuć "kredowego" smaku, ani też "mydlanego".

Jedyna w swoim rodzaju

Na świecie nie ma chyba takiego produktu, który miałby więcej substancji odżywczych. Łatwo przyswajalne żelazo, magnez i potas, uzupełnią magazyn pierwiastków, których odpowiedni poziom w organizmie zapobiega anemii. 

Co więcej, naukowcy z Oregon State University udowodnili, że niebieskie fikocyjaniny oraz chlorofil chronią przed rakiem. Podczas badań zauważyli, że łączą się one ze szkodliwymi substancjami. To z kolei przyspiesza usuwanie ich z organizmu. Należy jednak pamiętać, że spożywanie niebieskiej spiruliny, czy nawet zielonej, nie uchroni w 100 proc. od pochłaniania przez organizm substancji rakotwórczych z zewnątrz.

Kolejne kilkudziesięcioletnie badania pokazały, że spirulina jest również odpowiedzialna za poprawę funkcjonowania układu odpornościowego. Ma także bardzo dobry wpływ na serce. Jego zasługą jest również niższy poziom cholesterolu we krwi. 

AktywnieBardzo.pl/MM

Komentarze