Proteinowe lody czekoladowe dla aktywnych [PRZEPIS]

Przepis na białkowe lody czekoladowe

Flickr.com/John Hritz

Prawdziwy smak lodów pamiętają zapewne nasi rodzice i dziadkowie. To ten, w którym można wyczuć mleko, jajka, masło i prawdziwe owoce. Teraz jednak trudno o smaczną i zdrową mrożoną przekąskę.

Lody są oczywiście kaloryczne. Ale te dobrze przyrządzone i jedzone z umiarem mogą stać się smaczną przekąską. Nawet tą potreningową. W tej chwili w sklepowych zamrażarkach można znaleźć wiele rodzajów lodów - z różnymi dodatkami, o wymyślnych smakach i posypkach, a także polewach. Wyglądają po prostu jak z bajki.

Niestety w większości przypadków te atrakcyjnie wyglądające lody, to zwykła chemia. Są one produkowane na ogromną skalę, więc zamiast prawdziwych owoców, stosuje się proszek. To oczywiście tańsze rozwiązanie, a smak jest łudząco podobny do naturalnego. Do tego dochodzi sztucznie zrobiony kolor - jeśli jest zbyt intensywny, to możesz być pewny, że to zasługa chemicznego barwnika. Wystarczy, że spojrzysz na skład wybranych lodów - na pewno nie będzie należał do tych najzdrowszych.

A jeżeli nienawidzisz czytać etykiet, to po prostu spójrz na datę przydatności do spożycia. Sztuczne lody rozpoznasz po tym, że możesz je nawet przez rok przechowywać w zamrażarce. Te prawdziwe, tradycyjne będą dobre tylko przez kilka tygodni. 

Przepis na proteinowe lody czekoladowe

Przepis na proteinowe lody czekoladowe

Flickr.com/Veganbaking.net

Chcąc uniknąć nieprzyjemnych konsekwencji zdrowotnych, wolimy chyba zrobić domowe lody. Przepis opiera się również na odżywce białkowej, dzięki czemu z powodzeniem porcję tych mrożonych słodkości można zjeść po treningu.

Składniki:

- 2 banany,

- 150 g gorzkiego kakao,

- 30 g odżywki białkowej o smaku czekoladowym,

- 150 g jogurtu naturalnego,

- opcjonalnie kawałki gorzkiej czekolady.

Sposób przygotowania:

Przepis jest prosty, ale niestety czasochłonny. Najpierw pokrój banany w plasterki i włóż je do zamrażarki na około 4 h. Po upływie tego czasu, włóż owoce do blendera i zmiksuj je na jednolitą masę. Następnie dodaj odżywkę czekoladową oraz przesiane kakao. Zalej całość jogurtem naturalnym. Wszystkie składniki dokładnie zblenduj. Nie może być żadnych grudek.

Przelej wszystko do plastikowego pojemnika lub pudełka hermetycznego i włóż do zamrażarki na około 5 h. Musisz jednak pamiętać o tym, aby co godzinę mieszać masę lodową. 

Komentarze