Odchudzone dania wigilijne #1. Dietetyczne pierogi [PRZEPIS]

Odchudzone dania wigilijne: Dietetyczne pierogi

Aktywnie Bardzo

Wigilia to niezwykły czas i ogromna próba charakteru dla tych, którzy przez dłuższy czas walczyli z własnymi słabościami. Dwanaście tradycyjnych potraw kusi smakiem, zapachem oraz wyglądem. Jak tu oprzeć się pokusie?

Wcale nie musisz! :) Wystarczy, że prześledzisz dokładnie przepis i zamienisz kilka składników na bardziej zdrowe. Aby ułatwić Ci zadanie, ruszamy z nowym cyklem, w których będziemy przygotowywać odchudzone dania wigilijne. Dzisiaj zajmiemy się uwielbianymi chyba przez każdego Polaka (ale i obcokrajowca) pierogami. Co roku pochłaniamy je w niezliczonych ilościach, bo przecież raz na 12 miesięcy można sobie pozwolić na małe obżarstwo. Długo można by się zastanawiać nad tym, czy da się im w ogóle odjąć chociaż odrobinę kalorii. No bo to przecież mąką i woda - klasyczny zapychacz - a jeszcze ten farsz... 

Najpierw warto przyjrzeć się liczbom i przeanalizować kaloryczność pierogów. Porcja pierogów z kapustą i grzybami (11 szt) to 770 kcal. Jeśli podsmażymy je na oleju i dodamy jeszcze posiekaną cebulę, zjemy aż 960 kcal. Z kolei porcja pierogów ruskich (11 szt) to 990 kcal. Podsmażając je na oleju i cebuli uzyskamy aż 1180 kcal. W obu przypadkach jedno z naszych ulubionych dań jest ciężkostrawne i będzie bardzo długo trawione.

Radzimy zrezygnować z pierogów dostępnych w marketach. Przygotowuje się je oczyszczonej mąki pszennej, a zawiera ona więcej glutenu. Takie rozwiązanie jest wygodne, ponieważ pierogi stają się bardziej plastyczne i łatwiej je uformować. Taki produkt jest uboi w błonnik oraz witaminy z grupy B. Brakuje mu także cynku, magnezu i żelaza. 

Jak zrobić dietetyczne pierogi?

Jak zrobić dietetyczne pierogi?

Pixabay.com

Jeśli chcesz zmniejszyć kaloryczność pierogów, to przede wszystkich nie obsmażaj ich. Wykładaj je prosto z wody na talerz. Ich wartość energetyczna drastycznie wtedy spadnie. Około 100 g pierogów (2 szt) powinno wtedy mieć 140 kcal. Aby ta wartość się nie zmieniała, należy je wykonać mąki pszennej pełnoziarnistej. 

Wolisz bardziej chrupiące ciasto? Włóż pierogi do piekarnika. Pamiętaj jednak, że polewając je cebulką z olejem albo roztopionym masłem dołożysz tylko zbędnych kalorii. Postaraj się również cienko rozwałkować ciasto - im cieńsze, tym mniej kalorii. Uważaj jednak, aby nie przesadzić, bo wkładając do płatków farsz, możesz je przerwać. Pierogi mogą się też rozpaść podczas gotowania.

Przepis na dietetyczne pierogi (25 szt)

Składniki na ciasto:

- 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej,

- 50 ml wody,

- 1/2 łyżeczki soli.

Składniki na farsz:

- 200 g kapusty kiszonej,

- 200 g pieczarek lub suszonych grzybów leśnych,

- 200 g cebuli,

- sól, pieprz,

- szczypta kminku.

Sposób przygotowania:

- Ciasto: Przygotuj dużą miskę, do której wsypiesz mąkę z solą. Zalej sypkie produkty gorącą wodą jednocześnie je mieszając. Gdy zauważysz, że ciasto zaczyna się powoli kleić, to zacznij je wyrabiać ręką. Będzie ono nieco twarde, ale dzięki temu łatwiej rozwałkujesz się na cieńszy placek (2 mm), który się nie przerwie. Nie martw się - ciasto na pierogi nie straci smaku.

- Farsz: Kapustę należy drobno pokroić i ugotować w osolonej wodzie. Następnie odsącz wodę i pokrój w drobną kostkę cebulę. Pieczarki możesz zetrzeć na tarce lub pokroić w małą kostkę. Grzyby leśne najlepiej pokrój na drobniejsze kawałki. Wszystko podsmaż razem na patelni, a później wymieszaj z kapustą i dopraw. 

My jednak nie mogliśmy się oprzeć i dodaliśmy kawałki cebuli uprażone w piekarniku :).

Zobacz też:

Odchudzone dania wigilijne #2. Karp w wersji light [PRZEPIS]

Odchudzone dania wigilijne #3. Lekki makowiec świąteczny [PRZEPIS]

Komentarze