Zielony pudding chia z sekretnym składnikiem [PRZEPIS]

Przepis na zielony pudding chia z matchą

Pixabay.com

Jeśli tak samo jak my lubisz pudding chia, ale czujesz, że czegoś Ci w nim brakuje, spróbuj nowego przepisu, który zachwyci Twoje kubki smakowe. Jest prosty, smaczny i... zielony :).

Ten mały deser ma to do siebie, że można łączyć go ze wszystkimi składnikami, które przyjdą nam do głowy. Smaków jest nieskoczenie wiele, a nadal odkrywa się nowe. I dzisiaj przychodzimy z kolejną propozycją. Będzie zdrowo, smacznie i aromatycznie.

Ale zanim jeszcze przejdziemy do przepisu, przypomnijmy, dlaczego warto jeść te małe ziarenka. Czy wiedziałeś, że nasiona chia można dodać podczas pieczenia domowych bułek lub chleba? Szałwia hiszpańska - bo tak brzmi oryginalna nazwa nasion - świetnie komponuje się też z pokrojonymi owocami, a także koktajlami.

Dzisiaj jednak skupiamy się na osławionym puddingu. Taki deser to bardzo dobra przekąską dla każdego sportowca, ale również dziecka. Jest wyjątkowo sycąca, bo kiedy nasiona chia zaleje się wodą lub mlekiem, te podwajają swoją objętość. Następnie tworzy się wokół nich charakterystyczna osłonka. Cały deser jest odrobinę "glutowaty", ale to wcale nie wpływa na jego smak. Jest wręcz odwrotnie - tak niespotykana faktura powoduje, że chce się pochłaniać kolejne porcje puddingu.

Jeśli wolisz mleczną wersję, to możesz spróbować wykonać go na bazie mlek smakowych: mleko kokosowe, mleko sojowe, mleko migdałowe, mleko ryżowe, mleko krowie - jest w czym wybierać. A teraz wróćmy do przepisu.

Przepis na zielony pudding chia

Wspomnianym w tytule sekretnym składnikiem jest matcha. Nikogo chyba nie zdziwi fakt, że takie połączenie może naprawdę nie tylko świetnie smakować, ale być również zdrowe. Czego potrzebujemy?

Składniki:

- 1/2 szklanki nasion chia,

- 2 szklanki mleka migdałowego lub sojowego,

- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,

-1 łyżka matchy,

- 3 łyżki wiórków kokosowych,

- 2 łyżki orzechów nerkowca,

- 1 łyżka słodzika (syrop klonowy, miód).

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wrzuć do dużego szklanego słoja i wymieszaj ze sobą dokładnie tak, aby nie było grudek. Odstaw na 15 minut do lodówki, następnie wyciągnij i ponownie wszystko zamieszaj. Postaraj się rozdzielić pozlepiane ze sobą ziarenka chia. Włóż na minimum 5 h do lodówki i pozwól delikatnie zastygnąć puddingowi. 

Najlepiej więc przygotować wszystko wieczorem i pozostawić na noc w lodówce. Dzięki temu rano wyłożyć do miseczki odpowiednią porcję i Twoje śniadanie będzie gotowe. Pudding możesz ozdobić świeżymi owocami, dżemem albo polewą.

AktywnieBardzo.pl/MM

Komentarze