Produkty, których nie powinno przechowywać się w lodówce

Produkty, których nie powinno przechowywać się w lodówce

Pixabay.com

Lato zmusza nas do trzymania wielu produktów w lodówce, aby zachować ich świeżość na dłużej. Jednak nie wszystkie znoszą tak dobrze niższą temperaturę, przez co tracą swoje właściwości.

Chowanie w niej chleba, pomidorów czy nawet ciasta nie jest najlepszym pomysłem. A przynajmniej tak mówią eksperci. Ich smak, tekstura i wygląd zmienią się nieodwracalnie. Tym bardziej jeśli w lodówce trzymamy również cebulę (zwłaszcza tę przepołowioną) - ona również wpływa na walory pozostałych produktów.

"

Szczególnie latem nasze lodówki są zapchane dodatkowymi produktami, ale większość z nich tak naprawdę w ogóle nie powinna się tam znaleźć - mówi jeden ze specjalistów.

"

W przewodniku "Dziewięć rzeczy, których nie należy przechowywać w lodówce" przygotowanym przez Good Housekeeping Institute, zawarto najpotrzebniejsze informacje, dotyczące przechowywania żywności. 

Czasami jest też tak, że wkładamy produkty do lodówki po to, aby przedłużyć ich przydatność do spożycia, a w rzeczywistości ją skracamy. Czego więc lepiej w niej nie chować?

Chleb

Schowane w lodówce pieczywo po prostu wysycha i to szybciej niż wtedy, gdy trzymasz je w normalnych chlebaku, w reklamówce. A cerstwa kromka chleba to raczej nie jest coś, po rankiem chętnie sięgamy. Jeśli chcesz zatrzymać jego świeżość na dłużej, lepiej przechowuj chleb i bułki w suchym miejscu, ale z daleka od okna. Możesz także zamrozić te produkty, w przypadku, gdy ich kupiłeś za dużo.

Cebula

W lodówce jedzenie może przechodzić zapachem cebuli. Aby tego uniknąć, trzymaj ją w miejscu suchym i koniecznie w zacienionym miejscu. Dzięki temu nie zaczną wyrastać z niej korzenie, a więc i wolniej będzie się psuć. Podobnie jest zresztą z ziemniakami. 

Czosnek

Również musi być przechowywany w suchym, przewiewnym miejscu. W lodówce niestety traci na intensywności. Również jego właściwości zdrowotne spadają.

Awokado

Jeżeli nie chcesz, aby awokado zbyt szybko dojrzało, trzymaj je w ciemnej reklamówce/torbie. Jeżeli wolisz przyspieszyć ten proces, umieścić je w misce owoców obok banana.

Pomidory

Kiedy wkładasz je do lodówki, chłód zaczyna działać na nie wyjątkowo negatywnie. Tracą chociażby soczysty smak. Te owoce najlepiej znoszą temperaturę pokojową, w której zachowują nie tylko soczystość, ale również kolor.

Miód

Nie ma żadnego racjonalnego argumentu, dla którego należy trzymać miód w lodówce. Jest to produkt, który tak naprawdę nigdy się nie zepsuje i zawsze będzie świeży. Wystarczy, że włożysz słoik do jakiejkolwiek szafki kuchennej.

Ciasto

Wszystkie ciasta, z wyjątkiem tych, wykonanych z prawdziwej śmietany, powinny być przechowywane w szczelnym pojemniku, ale niekonieczne w lodówce. Jeśli włożysz je z brytfanką lub na zwykłym talerzyku, przekonasz się, jak te słodkości szybko pochłaniają zapachy z lodówki. 

Melony

Dopóki melon czy arbuz jest w całości, nie ma potrzeby przechowywania go w lodówce. Nie dość, że zajmuje miejsce, to jeszcze traci na intensywności smaku i soczystości. Dopiero, gdy już pokroisz melona lub arbuza na kawałki, możesz go do niej włożyć. Najpierw jednak, schowaj cząstki do pojemnika i szczelnie go zamknij.

Kawa

Zdarza się, że niektóre osoby przechowują kawę w lodówce - ale nie taką zaparzoną. Robią tak również z produktami sypkimi. Niezależnie od tego czy są to ziarenka kawy, kawa sypana czy rozpuszczalna, wystarczy chwila, aby w lodówce roznosił się jej aromat. Problem jednak polega na tym, że pochłania ona przykre zapachy innych produktów spożywczych oraz wilgoć. Najlepiej więc przesyp ją do szczelnego pojemnika.

AktywnieBardzo.pl/MM

Komentarze