Poznaj warzywo, które zamieni każdy trening w sukces [PRZEPIS]

Dlaczego sportowcy powinni jeść buraki?

Pixabay.com

Ma tylu zwolenników, co przeciwników. Ale nie każdy wie, jak wiele cennych właściwości leczniczych zawiera. Szczególne korzyści czerpią z niego sportowcy, gdyż poprawia ich wyniki. Jakie warzywo czyni takie cuda?

Mowa o buraku - legalnym dopingu każdego sportowca. Najczęściej spożywamy go w surówkach do obiadu. Nie doceniamy więc w 100 proc. jego działania. Smakuje nam, jest prosty w przyrządzeniu, więc czego chcieć więcej? My chcemy więcej składników odżywczych. A odpowiednią ilość znajdziemy w soku z buraka. Soczysty kolor to zasługa antocyjanów, które zwiększają odporność organizm. Dbają również o nasz wygląd, bo sprawiają, że wolniej się starzejemy. Burak zapobiega także powstawaniu nowotworów.

Wystarczy zaledwie jedna szklanka soku z tego warzywa, aby ochronić się przed uciążliwym katarem, dodać sobie sił i przede wszystkim uspokoić nerwy. Ale burak nie jest typowym warzywem. Nie znajdziesz w nim wielu witamin. Zawiera znikome ilości witaminy C oraz B1. Aby jednak równowaga została zachowana, burak ma w sobie dużo kwasu foliowego oraz pierwiastków mineralnych. Wśród nich są między innymi żelazo, wapń, magnez, sód, kobalt oraz rzadko spotykane rubid oraz cez.

Działanie buraków

Działanie buraków

Pixabay.com

Regularne spożywanie buraków może ochronić przed anemią. Warto wiedzieć, że wspomniane wcześniej antocyjany należą do przeciwutleniaczy i dzięki nim organizm jest w stanie o wiele szybciej przyswajać tlen przez komórki. Korzysta na tym oczywiście układ krwionośny.

Buraki powinny znaleźć się w diecie każdej kobiety, która spodziewa się dziecka. Tak bardzo potrzebny w ciąży kwas foliowy znajduje się właśnie w tym warzywie. Zapewnia on prawidłowy rozwój płodu, więc jest bardzo potrzebny przyszłej mamie.

Również do jadłospisu osób mających zbyt wysoki poziom cholesterolu we krwi, należy włączyć buraki. Dlaczego? Ponieważ pomagają one wyrównać wyniki badań. Zapobiegają także miażdżycy, chroniąc organizm przed zwapnieniem naczyń krwionośnych.

Jakiego buraka kupić?

Bardzo ważny jest kolor buraka oraz jego wielkość. Im ciemniejszy i mniejszy, tym więcej będzie w nim antocyjanów. Warto też zwrócić uwagę na skórę - powinna być cienka. Nie kupuj zbyt dużych buraków, bo to prawdopodobnie oznacza, że wchłonęły więcej substancji chemicznych.

Kiedy przekroisz warzywo w domu, zwróć także uwagę na miąższ. Jeśli jest jednolity, trafiłeś na idealny okaz. Jeśli widzisz jednak prążki, oznacza to, że burak zawiera dużo celulozy, która jest po prostu ciężkostrawna.

Sok z buraka

Sok z buraka

Pixabay.com

Mimo że sok kojarzy się wielu osobom raczej z czymś słodkim, to nadal będziemy się upierać przy tym, że warto od czasu do czasu wypić szklankę tego z buraków. Badania opublikowane w American Journal of Physiology w sierpniu 2015 pokazują, że regularne picie soku z buraków przez zaledwie dwa tygodnie, odciąża serce podczas wysiłku fizycznego, czyli również podczas ćwiczeń.

Kolejne badania z 2015 roku opublikowane w Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics mówią, że podczas wykonywania treningu o umiarkowanej intensywności, zwiększa się wytrzymałość.

Kisiel z buraka i rabarbaru

Jeśli jednak nie przepadasz za smakiem buraków, zawsze możesz coś do nich dodać, wykorzystać nowy przepis albo poeksperymentować na własną rękę. Tym bardziej, że możliwości kulinarne są nieograniczone :).

Składniki:

- 1 szklanka soku z buraka, świeżo wyciskanego lub gotowego (250 ml),

- 1 szklanka rabarbaru posiekanego na małe kawałki (100 g),

- 2 łyżki syropu daktylowego,

- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,

- 6 łyżek wody, do zmieszania z mąką.

Sposób przygotowania:

Sok z buraka należy wlać do małego rondelka. Następnie dodaj do niego rabarbar i syrop. Wymieszaj wszystko oraz zakryj pokrywką. Całość doprowadź do wrzenia.

Gdy to nastąpi, zmniejsz ogień i gotuj do momentu aż rabarbar się rozpadnie (około 15 min). Po tym czasie wymieszaj mąkę z wodą i dolej do rondelka. Pamiętaj, aby mieszać całość energicznie.

Gdy masa będzie gładka, od razu zdejmij rondel z ognia. Mieszaj jeszcze chwilę, a później przelej do pucharków.

Przepis pochodzi ze strony hellozdrowie.pl

AktywnieBardzo.pl/Hellozdrowie.pl/MM

Komentarze