Pieguski - Kruche ciasteczka z kawałkami czekolady [PRZEPIS]

Przepis na kruche ciasteczka z kawałkami czekolady

Pixabay.com

Kruche ciasteczka kojarzą nam się za każdym razem z dzieciństwem. Ich maślany słodko-słony smak w połączeniu z kawałkami gorzkiej czekolady potrafił zastąpić wszystkie słodycze świata. 

Dlatego postanowiliśmy podzielić się babcinym przepisem, który zawsze się sprawdza. Nieważne czy jesteś mistrzem kuchni, czy dopiero pierwszy raz robisz wypieki. Te ciasteczka po prostu zawsze się udają. Wystarczy dobrze odmierzyć składniki. Poza tym są nie tylko pyszne, ale również zdrowe. A już na pewno o wiele zdrowsze niż te, które znajdziesz na sklepowych półkach.

Gotowe ciastka kryją w składzie tłuszcz cukierniczy. Produkuje się go z utwardzonych tłuszczów roślinnych i ciekłych. Czasami nawet z tłuszczów zwierzęcych, czyli chociażby ze smalcu. Będzie miał on różną temperaturę topnienia w zależności od tego, jakimi wyrobami zajmuje się producent. Wypieki cukiernicze mają zwykle od 28 do 31 st. Celsjusza. Ale im wyższa temperatura, tym tłuszcz staje się twardszy, a przez to ma więcej kwasów nasyconych.

Szkodliwe tłuszcze trans kryją się pod nazwami "oleje utwardzone" lub "oleje częściowo utwardzone". Zwróć też uwagę czy pojawia się nazwa "syrop kukurydziany". To sztuczny słodzik, który zastępuje cukier. Jest on tani, więc producenci uwielbiają to wykorzystywać. 

A żeby uwolnić się od tych wszystkich sztucznych dodatków, zacznij piec w domu. Kiedy raz spróbujesz i zauważysz, że to wcale nie jest takie trudne jak się wydaje, od razu zechcesz wykorzystać kolejne przepisy :).

Przepis na ciasteczka pieguski

Przepis na ciasteczka pieguski

Wikipedia.org

Składniki:

- 1 szklanka mąki,

- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,

- 1/2 kostki masła w temperaturze pokojowej,

- 1/4 szklanki cukru,

- 1/2 łyżeczki soli,

- 1 całe jajko,

- 1 tabliczka posiekanej gorzkiej czekolady lub groszków czekoladowych,

- 1 szklanka posiekanych orzechów nerkowca lub włoskich (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

Sposób przygotowania:

Wikipedia.org

Mąkę z proszkiem do pieczenia należy najpierw przesiać, aby nie było żadnych grudek. Później wymieszaj to z solą. W drugiej misce utrzyj miękkie masło z cukrem oraz jajkiem. Miksuj przez chwilę do momentu aż powstanie gładka masa. Dosypuj powoli suche składniki i wyrabiaj całość rękami na czystym blacie. Teraz rozłóż płasko ciasto i rozsyp posiekaną czekoladę oraz orzechy. Ponownie wszystko zagnieć, owiń w folię spożywczą i włóż ciasto do lodówki.

Trzymaj je tam do momentu aż piekarnik będzie dobrze rozgrzany do temperatury 180 stopni. Wystarczy około 15 min. W międzyczasie przygotuj blachę - wyłóż ją papierem do pieczenia (lepsza opcja) lub wysmaruj dobrze tłuszczem i obsyp kaszą manną. Kiedy ciasto jest już schłodzone, wyjmij je z lodówki i formuj małe kulki. Układaj je na blasze w odstępach 3-centymetrowych. Ciasta pod wpłīwem temperatury nieco się rozpłyną i uformują krążki. Piecz je przez 15 min. aż do zarumienienia.

A jeśli jeszcze nie zmotywowałeś się do zrobienia pysznych ciasteczek, to może te smakowite zdjęcia z Instagrama Cię skuszą? :)

Komentarze