Eksperci: cukier szkodzi nie tylko zębom, ale całemu organizmowi

Czy jedzenie cukru szkodzi? Odpowiadają eksperci

Pixabay.com

Z danych, które zaprezentowano na konferencji prasowej w Warszawie wynika, że Polacy, w tym dzieci, spożywają co najmniej dwa razy więcej cukru niż rekomenduje Światowa Organizacja Zdrowia (WHO). 

Szkodzi to nie tylko zębom, ale całemu organizmowi.  Dr Anna Lella , przewodnicząca Europejskiej Regionalnej Organizacji Światowej Federacji Dentystycznej (ERO FDI) przypomniała na spotkaniu, że cukier zagraża zdrowiu jamy ustnej dzieci i dorosłych. „A zdrowie jamy ustnej i ogólny stan zdrowia są ze sobą ściśle powiązane.

"

Zmiany chorobowe toczące się w jamie ustnej wpływają na cały organizm i odwrotnie - często w jamie ustnej manifestują się inne choroby” -– tłumaczyła.

"

Z badań wynika na przykład, że choroby przyzębia (tzw. paradontoza), czyli dziąseł i innych tkanek wspierających zęby, mają związek z wyższym ryzykiem zapalenia płuc, ale też z zakaźnym zapaleniem stawów czy wsierdzia (najbardziej wewnętrzna warstwa ściany serca).

Prof. Dorota Olczak-Kowalczyk , konsultant krajowy w dziedzinie stomatologii dziecięcej zaznaczyła, że dieta bogata w cukier zwiększa zwłaszcza ryzyko próchnicy, a to oznacza nie tylko nieestetyczne uzębienie, ale też ból, utrudnienia żucia i infekcje, które mogą przyjąć postać uogólnioną, wady zgryzu i mowy. „

"

Udowodniono związek między chorobą próchnicową w dzieciństwie a niedożywieniem” –- powiedziała specjalistka.

"

Wysokokaloryczna dieta

Według prof. Macieja Małeckiego , prezesa Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego , dieta bogata w cukry proste jest przede wszystkim dietą wysokokaloryczną. „

"

Dostarcza nam więcej kalorii niż potrzebujemy, a to predysponuje do rozwoju otyłości. Otyłość jest z kolei olbrzymim czynnikiem ryzyka cukrzycy typu 2” –- zaznaczył diabetolog w rozmowie z PAP.

"

Obecnie na cukrzycę cierpi w Polsce od 2,5 do 3 mln osób, z czego 90 proc. stanowią właśnie osoby z cukrzycą typu 2. Na świecie liczbę chorych na cukrzycę szacuje się na blisko 400 mln.

Choroba ta prowadzi do uszkodzenia wielu narządów ciała –- w tym siatkówki oka, nerek, naczyń krwionośnych i nerwów obwodowych - zwłaszcza, gdy jest źle kontrolowana. Konsekwencją tego są zawały serca, udary mózgu, niewydolność nerek, utrata wzroku.

"

„Epidemię cukrzycy typu 2 wyprzedza o krok epidemia otyłości. Te dwie epidemie przetaczają się obecnie przez wszystkie kontynenty. W USA dwie trzecie ludzi ma nadwagę lub otyłość, natomiast w Europie niemal połowa mieszkańców ma zbyt wysoką masę ciała” -– mówił prof. Małecki.

"

Dodał, że cukrzycy typu 2 można zapobiegać przede wszystkim przez utrzymywanie prawidłowej masy ciała - najlepiej dzięki zdrowej diecie i wysiłkowi fizycznemu. PTD rekomenduje, by w tym celu m.in. zredukować w diecie ilość węglowodanów do najwyżej 50 proc. spożytej energii. „

"

W pierwszej kolejności chodzi o ograniczenie lub wręcz wyeliminowanie cukrów prostych, które są składnikiem słodyczy –- ciast, cukierków, słodzonych napojów - i mają duży indeks glikemiczny. Oznacza to, że powodują szybkie narastanie poziomu glukozy we krwi po spożyciu pokarmu” –- wyjaśnił diabetolog.

"

Próchnica a zła dieta

Dr Paulina Karwowska , dyrektor biura WHO w Polsce przypomniała, że zgodnie z rekomendacjami tej organizacji z 2015 roku cukry proste powinny stanowić do 10 proc. energii dostarczanej organizmowi (średnio do 20 kg rocznie na osobę), ale najkorzystniej byłoby ograniczyć je do 5 proc.

Prof. Olczak-Kowalczyk wyjaśniła, że dzieci do 2. roku życia w ogóle nie powinny mieć dodawanego cukru do napojów i potraw. Natomiast po drugim roku życia, zgodnie z rekomendacjami, nie powinno się spożywać więcej niż 20 kg cukru rocznie. Tymczasem badania z 2015 r. wykazały, że w Polsce cukier jest obecny w diecie ponad 80 proc. dzieci przed drugim rokiem życia, co zwiększa ryzyko wystąpienia u nich próchnicy ponad 2,5-krotnie, a ciężkiej postaci próchnicy –4-krotnie.

Badania wskazują też, że samo spożycie cukru białego (tzw. stołowego) w naszym kraju jest średnio dwukrotnie wyższe niż zalecenia -– zależnie od roku spożywamy niemal 40 kg lub ponad 40 kg cukru rocznie na osobę. Najniższe spożycie odnotowano w 2006 r. i wyniosło ono 35,3 kg na osobę.

Prof. Olczak-Kowalczyk zwróciła uwagę, że w rzeczywistości na co dzień spożywamy znacznie więcej cukrów prostych, gdyż są one obecne nawet w produktach, w których ich się nie spodziewamy, jak ketchup, musztarda, pikle, a także wyroby nabiałowe, zwłaszcza jogurty smakowe i desery mleczne.

Mniej cukru w diecie

Dr Maciej Hamankiewicz , prezes Naczelnej Rady Lekarskiej , który zorganizował spotkanie, zaznaczył, że aby zmniejszyć spożycie cukrów prostych, konieczne jest edukowanie społeczeństwa, jak również wprowadzenie odpowiednich zmian prawnych.

"

Dlatego Naczelna Rada Lekarska zaapelowała (na początku lipca - przyp. PAP) do Rady Ministrów o podjęcie działań, które przyczynią się do ograniczenia negatywnych skutków zdrowotnych żywności z dużą zawartością cukru -– powiedział.

"

Wyjaśnił, że chodzi m.in. o:

  • ograniczenie reklamy i promocji cenowych żywności i napojów z dużą zawartością cukru, 
  • ograniczenie sponsorowania przez producentów tej żywności wydarzeń publicznych, zwłaszcza takich jak imprezy sportowe, 
  • promowanie zmiany składu produktów spożywczych, tak by zawierały mniej cukru, 
  • zamieszczanie przejrzystych i łatwo zrozumiałych etykiet na temat składu produktów żywnościowych, 
  • ograniczenie liczby punktów sprzedaży niezdrowej żywności w pobliżu placówek edukacyjnych. 

PAP/MM

Komentarze