Domowej roboty lodowe Snickersy z pasty tahini [PRZEPIS]

Przepis na lodowe batony z pasty tahini

Pixabay.com

Sklepowe słodycze mają w sobie tyle cukru, że spokojnie obdarowalibyśmy nim sąsiadów. Przepadasz za zimnym kakao? A wiesz, że jedno opakowanie to w wielu przypadkach ponad 80 proc. cukru? Pora to zmienić :).

Jeśli szukasz czegoś delikatnie słodkiego, ale jednocześnie orzeźwiającego, spróbuj zrobić domowe batony. Te przypominające popularne Snickersa będą smakować nawet największemu łasuchowi. Tym bardziej, że w przepisie znajduje się jednak odrobina czekolady i karmelu - ale wszystko z umiarem. Bazą jest lodowa masa składająca się głównie z pasty tahini - tej samej, której używa się do przygotowania humusu.

Na tego rodzaju rozpustę mogą sobie pozwolić zarówno mięsożercy, jak i wegetarianie czy też weganie. W przepisie nie ma produktów odzwierzęcych, przez co bez problemu można bez obaw zaserwować taką przekąskę nawet na domowym przyjęciu. Z podanej ilości produktów powinno wyjść około 12 batoników. Może być ich oczywiście więcej, po proporcjonalnym zwiększeniu składników. Co więcej, jeśli wolisz dużo mniejsze przekąski, zamiast batonów możesz ulepić kulki albo zwykły blok. 

Przepis na lodowe batony z tahini

Składniki na lody tahini:

- 2 puszki niesłodzonego mleka kokosowego,

- 1/3 szklanki pasty tahini,

- 1/4 szklanki słodzika (syropu z agawy, syropu klonowego),

- 1 łyżka ekstraktu z wanilii,

- 1 łyżka maranty trzcinowej lub 1/2 łyżeczki gumy ksantowej.

Składniki na sos karmelowy:

- 1 puszka niesłodzonego mleka kokosowego,

- 1/2 szklanki cukru kokosowego,

- 1 łyżka naturalnego oleju kokosowego extra virgin,

- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,

- 1 łyżka słodkiej pasty miso.

Pozostałe składniki:

- 1 szklanka czekoladowych groszków z gorzkiej czekolady lub po prostu taka sama ilość gorzkiej czekolady do polania.

Sposób przygotowania:

Najpierw zajmiemy się lodami. Włóż wszystkie składniki do blendera i zmiksuj je na gładką masę. Sprawdź, czy nie ma grudek. Mieszaninę schładzaj w lodówce przez całą noc. Zrobi się gęsta. Kolejnego dnia możesz zacząć robić z niej lody tahini. Wykorzystaj do tego maszynę do lodów i postępuj według instrukcji. Nie powinno to zająć więcej niż 20 min. 

Przygotuj blaszkę lub naczynie wielkości 20x20 cm i wyłóż je dokładnie papierem do pieczenia. Przełóż lody na blaszkę i wygładź ich wierzch łyżką tak, aby cała powierzchnia była jednolicie równa. Następnie całość przykryj folią i włóż na co najmniej 4 h do zamrażarki.

Na 30 min przed wyciągnięciem lodów, zajmij się przygotowaniem karmelu. W rondelku połącz ze sobą mleko kokosowe i cukier kokosowy. Składniki doprowadź do delikatnego wrzenia na średnim ogniu. Następnie zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 20 min cały czas mieszając aż do uzyskania karmelowej konsystencji. Zdejmij rondel z kuchenki i żwawymi ruchami wymieszaj karmel z pozostałymi składnikami.

Teraz wyciągnij lody z zamrażarki, a następnie przełóż je w całości na tacę do krojenia. Wystarczy, że pociągniesz za wystające kawałki papieru do pieczenia i lody wyjdą z blaszki bez problemu. Pokrój blok na 12 batonów lub po prostu według uznania. 

Później polej je równomiernie karmelem i włóż ponownie do zamrażarki. Kiedy lodowe batony będą się chłodzić, musisz jeszcze zrobić czekoladową polewę. Wystarczy, że rozpuścisz ją w kąpieli wodnej.

Wyciągnij znowu batony z zamrażarki i tym razem pokryj je w całości polewą. Ponownie włóż je do zamrażarki, aby czekolada stwardniała. Taką przekąskę możesz wyciągnąć na 5-10 min przed podaniem, aby delikatnie się rozpuściła.

Smacznego! :)

AktywnieBardzo.pl/MM

Komentarze