Warzywo, które chroni przed tyciem

Warzywo, które chroni przed tyciem

Pixabay.com

Bataty znacząco ograniczają przyrost wagi na wysokotłuszczowej diecie – dowodzą wyniki badań japońskich naukowców opublikowane w magazynie Heliyon. 

 

pexels-photo-89247

Bataty , czyli słodkie ziemniaki są aż na 5. miejscu najważniejszych upraw świata. Nie bez powodu. Są nie tylko smaczne, ale cenne dla zdrowia i jak się okazuje również dla figury.

Swoimi wartościami odżywczymi przewyższają zwykłe ziemniaki. Poprawiają wzrok , pamięć , zmniejszają ryzyko chorób serca i nowotworów, m.in. raka piersi, jelita grubego, pęcherza, nerek . Przyczyniają się też do poprawy wrażliwości na insulinę . Nic więc dziwnego, że Amerykańskie Towarzystwo Diabetologiczne (ADA) zaleca włączenie batatów do diety cukrzyka . Bataty zawierają węglowodany, które się wolniej wchłaniają (mają niższy indeks glikemiczny = 54), a tym samym nie wpływają tak bardzo na poziom glukozy we krwi.

Najnowsze badania udowodniły też, że woda sokowa z batatów , czyli poddany obróbce enzymatycznej peptyd SPP ze skrobiowych odpadów przetwórczych odgrywa istotną rolę w metabolizmie tłuszczy – wyjaśnia dr Koji Ishiguro z National Agriculture and Food Research Organization w Japonii.

Ishiguro zbadał to na 3 grupach mysz, oceniając wpływ różnych dawek SPP na wagę, masę brzusznej tkanki tłuszczowej, lipidy osocza oraz adipocytokiny.

Dwóm podawano różne dawki SPP, odpowiednio stanowiły 0,5 i 5% diety. Trzecia była grupą kontrolną. Po 28 dniach robił dokładne pomiary, ważył i oceniał masę wątroby oraz tłuszczu.

Okazało się, że myszy, u których w diecie uwzględniono peptyd SPP ważyły mniej od tych z grupy kontrolnej. Miały też niższy poziom trójglicerydów , złego cholesterolu LDL i lipoproteiny , która odgrywa bardzo ważną rolę w transporcie i metabolizmie lipidów. Więcej posiadały też hormonów kontrolujących apetyt oraz kwasy tłuszczowe .

Japońscy naukowcy stwierdzili też, że woda sokowa z batatów może hamować lipogenezę, czyli mechanizm związany z gromadzeniem tłuszczu. Dochodzi do niego, gdy w organizmie występuje dodatni bilans energetyczny. Wtedy gromadzą się wolne kwasy tłuszczowe w formie trójglicerydów, które kumulują się w wątrobie oraz tkance tłuszczowej. A ciągłe dostarczanie zbyt dużych ilości pokarmu albo jego nieregularne spożywanie zaburza czynność metabolizmu tłuszczu i często dochodzi do przyrostu tkanki tłuszczowej. 

Eksperci mają nadzieję, że w przyszłości peptyd SPP występujący w wodzie sokowej z batatów będzie również dostępny w pokarmach codziennej diety.

RadioZET.pl/eurekalert.org; Grotto D., 101 produktów dla zdrowia i życia, peł. Olejnik D., wyd. Vesper, Poznań 2010/Wioleta Bednarczyk

Komentarze