Warzywo, które chroni przed tyciem

Warzywo, które chroni przed tyciem

Pixabay.com

Bataty znacząco ograniczają przyrost wagi na wysokotłuszczowej diecie – dowodzą wyniki badań japońskich naukowców opublikowane w magazynie Heliyon. 

 

pexels-photo-89247

Bataty, czyli słodkie ziemniaki są aż na 5. miejscu najważniejszych upraw świata. Nie bez powodu. Są nie tylko smaczne, ale cenne dla zdrowia i jak się okazuje również dla figury.

Swoimi wartościami odżywczymi przewyższają zwykłe ziemniaki. Poprawiają wzrok, pamięć, zmniejszają ryzyko chorób serca i nowotworów, m.in. raka piersi, jelita grubego, pęcherza, nerek. Przyczyniają się też do poprawy wrażliwości na insulinę. Nic więc dziwnego, że Amerykańskie Towarzystwo Diabetologiczne (ADA) zaleca włączenie batatów do diety cukrzyka. Bataty zawierają węglowodany, które się wolniej wchłaniają (mają niższy indeks glikemiczny = 54), a tym samym nie wpływają tak bardzo na poziom glukozy we krwi.

Najnowsze badania udowodniły też, że woda sokowa z batatów, czyli poddany obróbce enzymatycznej peptyd SPP ze skrobiowych odpadów przetwórczych odgrywa istotną rolę w metabolizmie tłuszczy – wyjaśnia dr Koji Ishiguro z National Agriculture and Food Research Organization w Japonii.

Ishiguro zbadał to na 3 grupach mysz, oceniając wpływ różnych dawek SPP na wagę, masę brzusznej tkanki tłuszczowej, lipidy osocza oraz adipocytokiny.

Dwóm podawano różne dawki SPP, odpowiednio stanowiły 0,5 i 5% diety. Trzecia była grupą kontrolną. Po 28 dniach robił dokładne pomiary, ważył i oceniał masę wątroby oraz tłuszczu.

Okazało się, że myszy, u których w diecie uwzględniono peptyd SPP ważyły mniej od tych z grupy kontrolnej. Miały też niższy poziom trójglicerydów, złego cholesterolu LDL i lipoproteiny, która odgrywa bardzo ważną rolę w transporcie i metabolizmie lipidów. Więcej posiadały też hormonów kontrolujących apetyt oraz kwasy tłuszczowe.

Japońscy naukowcy stwierdzili też, że woda sokowa z batatów może hamować lipogenezę, czyli mechanizm związany z gromadzeniem tłuszczu. Dochodzi do niego, gdy w organizmie występuje dodatni bilans energetyczny. Wtedy gromadzą się wolne kwasy tłuszczowe w formie trójglicerydów, które kumulują się w wątrobie oraz tkance tłuszczowej. A ciągłe dostarczanie zbyt dużych ilości pokarmu albo jego nieregularne spożywanie zaburza czynność metabolizmu tłuszczu i często dochodzi do przyrostu tkanki tłuszczowej. 

Eksperci mają nadzieję, że w przyszłości peptyd SPP występujący w wodzie sokowej z batatów będzie również dostępny w pokarmach codziennej diety.

RadioZET.pl/eurekalert.org; Grotto D., 101 produktów dla zdrowia i życia, peł. Olejnik D., wyd. Vesper, Poznań 2010/Wioleta Bednarczyk

Komentarze