Przepis na zdrowy dopalacz. Musisz go poznać!

Przepis na zdrowy dopalacz. Musisz go poznać!

Aby postawić się na nogi, wcale nie musisz wspomagać się sztucznymi energetykami. Wszystko, czego potrzebujesz znajdziesz w jaglanym puddingu na bazie kawy. Poznaj przepis.

Ten naturalny, bezglutenowy dopalacz na bazie kaszy jaglanej i kawy złagodzi skutki wyczerpania fizycznego oraz przywróci świeżość umysłu, poprawi funkcjonowanie procesów myślowych, pobudzi. A w bonusie, po pewnym czasie regularnego spożywania opóźni oznaki starzenia skóry, przyspieszy spalanie, pozytywnie wpłynie na włosy, skórę, paznokcie, wyreguluje poziom cholesterolu we krwi. Dzięki kaszy zaopatrzysz też organizm w duże ilości łatwo przyswajalnego białka oraz witaminy z grupy B. Dlatego mimo jej sporej wartości kalorycznej (100 g to ok. 350 kcal) oraz wysokiego indeksu glikemicznego (71 – dla ugotowanej kaszy jaglanej), jak na mało przetworzony produkt warto ją jeść.  Zawarty w niej krzem poprawia przemianę materii.

Porcja, 180 g (1/3 tego co wyszło) to 300 kcal, 8,5 g białka, 3,5 g tłuszczy, w tym 1,5 g tych nienasyconych, 59 g węglowodanów oraz 5 g błonnika.

Spal to! Biegaj szybko przez 18 min, pływaj stylem klasycznym w szybkim tempie przez 25 min, pedałuj na rowerze rekreacyjnym w umiarkowanym tempie przez 38 min lub chodź w umiarkowanym tempie przez 74 min.

Przepis Glamloft.pl

Składniki (na 550 g)

szklanka kaszy jaglanej

4 szklanki mleka waniliowego

3 łyżeczki miodu

200 ml zaparzonej kawy (polecamy tę z kapsułek nespresso)

 

Przygotowanie

Przepłucz kaszę jaglaną. Potem gotuj ją z mlekiem i miodem ok. 20-25 minut. Następnie zaparz kawę i stopniowo dolewaj ją do kaszy. Zblenduj całość na gładką masę. Przelej do słoiczków lub innych pojemników. Jak przestygnie włóż do lodówki. 

Redakcja Radia ZET/Wioleta Bednarczyk

Komentarze