Przepis na sałatkę po treningu

Przepis na sałatkę po treningu

Nie masz pomysłu na potreningowy posiłek? Zrób sałatkę z kaszą bulgur w roli głównej. Jest nie tylko źródłem energii i błonnika. Z jajkiem i fasolą dostarczy ci idelany pakiet białka. A w towarzystwie soku z cytryny i ogórka wspomoże wchłanianie żelaza oraz zaopatrzy cię w witaminę B6, która bierze udział m.in. w metaboliźmie białek i procesie trawienia tłuszczy.

Porcja, 120 g zawiera ok. 120 kcal, w tym 6 g białka, 3,5 g tłuszczy, ok. 19 g węglowodanów, 4 g błonnika.

Spal to! Biegaj przez 7,5 minuty w szybkim tempie (ok. 14 km/h), szybko pływaj stylem klasycznym przez 10 min, pedałuj na rowerze rekreacyjnym w umiarkowanym tempie przez 15 min lub maszeruj be pośpiechu przez 30 min.

salatka_kasza_bulgur_Glamloft_Wioleta_Bednarczyk_2

Glamloft/Wioleta Bednarczyk

Przepis Glamloft.pl

Składniki

1/2 szklanki kaszy bulgur

20 małych ogórków konserwowych lub kiszonych

3 jajka

1,5 szklanki fasoli

2 łyżki soku z cytryny

150 g jogurtu naturalnego

pęczek koperku

łyżka oliwy

sól, pieprz

kilka orzechów laskowych do posypania

 

Przygotowanie

Dzień wcześniej zalej fasolę wodą. Odstaw na noc. W kolejnym dniu ugotuj kaszę bulgur w proporcji 2:1 (szklanka wody na pół szklanki kaszy), fasolę oraz jajka na twardo. Te ostatnie pokrój w kostkę. To samo zrób z ogórkami tylko nadaj im kształt krążków. Przygotuj dressing. Wlej do pojemnika do blendowania oliwę, jogurt naturalny, sok z cytryny,  wsyp posiekany koperek, dodaj sól, pieprz oraz łyżkę wody (zrezygnuj z niej jeśli dodałaś płynny jogurt). Zmiksuj całość. Wszystkie wcześniej przygotowane produkty polej 1/2 sosu. Wymieszaj. Przełóż sałatkę do małych słoików lub innych pojemników. Dodaj pozostałą część sosu.

Redakcja Radia ZET/Wioleta Bednarczyk 

Komentarze