Przepis na fit racuchy bez mąki

Przepis na fit racuchy bez mąki

Glamloft/Wioleta Bednarczyk

Przepis na racuchy bez mąki dla wszystkich, którzy lubią zdrowo się odżywiać. Placki będą idealne na fit śniadanie. Mogą być też dobrą przekąską po treningu. 

Jedząc regularnie fit racuchy poprawisz nie tylko wygląd skóry, włosów, paznokci, ale również swoją pamięć i koncentrację. Wzmocnisz też układ odpornościowy oraz polepszysz przemianę materii, szybciej spalając zbędną tkankę tłuszczową.

1 placek ma 90 kcal, 2,4 g białka, 2,9 g tłuszczy (w tym 0,3 g zdrowych, nienasyconych), 13,3 g węglowodanów, 1 g błonnika, 4,5 g cukrów. Zawiera wiele cennych witamin: A, C, D, E, K, B1, B2, B3, B6, B12 oraz  soli mineralnych: sodu, potasu, wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, selenu, manganu, miedzi, cynku.

 

Spal to!

Biegaj szybko (z prędkością ok. 14 km/godz.) przez 5 minut, pływaj stylem klasycznym w szybkim tempie przez 7,5 min., pedałuj na rowerze rekreacyjnym (z prędkością 6-19 km/godz.) przez 11 min., chodź szybko (z prędkością ok 5 km/godz.) przez 22 minuty.

 

PRZEPIS GLAMLOFT.PL

Składniki na 9-10 placków

½ szklanki płatków owsianych

½ płatków żytnich

1 jajko

1 banan

1/3 szklanki mleka (migdałowego lub zwykłego)

mała garść łuskanego słoneczka

1 mała gruszka

1 małe jabłko

1/3 szklanki wody

1 łyżka oleju kokosowego

 

Przygotowanie

Płatki owsiane oraz żytnie zblenduj do formy mąki (Możesz też zrobić racuchy wyłącznie na bazie pierwszych). Dodaj pokrojonego w plastry banana, jajko, łuskany słonecznik oraz mleko. Wymieszaj. Pokrój jabłko oraz gruszkę. Włóż owoce do rondla i zalej wodą. Podpraż. Przestudź i dodaj do reszty. Wymieszaj wszystko. A potem usmaż racuchy na oleju kokosowym.

Redakcja Radia ZET/Wioleta Bednarczyk

Komentarze