Przepis na fit racuchy bez mąki

Przepis na fit racuchy bez mąki

Glamloft/Wioleta Bednarczyk

Przepis na racuchy bez mąki dla wszystkich, którzy lubią zdrowo się odżywiać. Placki będą i dealne na fit śniadanie. Mogą być też dobrą przekąską po treningu.  

Jedząc regularnie fit racuchy poprawisz nie tylko wygląd skóry, włosów, paznokci, ale również swoją pamięć i koncentrację. Wzmocnisz też układ odpornościowy oraz polepszysz przemianę materii, szybciej spalając zbędną tkankę tłuszczową.

1 placek ma 90 kcal , 2,4 g białka, 2,9 g tłuszczy (w tym 0,3 g zdrowych, nienasyconych), 13,3 g węglowodanów, 1 g błonnika, 4,5 g cukrów. Zawiera wiele cennych witamin: A, C, D, E, K, B1, B2, B3, B6, B12 oraz  soli mineralnych: sodu, potasu, wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, selenu, manganu, miedzi, cynku.

 

Spal to!

Biegaj szybko (z prędkością ok. 14 km/godz.) przez 5 minut, pływaj stylem klasycznym w szybkim tempie przez 7,5 min., pedałuj na rowerze rekreacyjnym (z prędkością 6-19 km/godz.) przez 11 min., chodź szybko (z prędkością ok 5 km/godz.) przez 22 minuty.

 

PRZEPIS GLAMLOFT.PL

Składniki na 9-10 placków

½ szklanki płatków owsianych

½ płatków żytnich

1 jajko

1 banan

1/3 szklanki mleka (migdałowego lub zwykłego)

mała garść łuskanego słoneczka

1 mała gruszka

1 małe jabłko

1/3 szklanki wody

1 łyżka oleju kokosowego

 

Przygotowanie

Płatki owsiane oraz żytnie zblenduj do formy mąki (Możesz też zrobić racuchy wyłącznie na bazie pierwszych). Dodaj pokrojonego w plastry banana, jajko, łuskany słonecznik oraz mleko. Wymieszaj. Pokrój jabłko oraz gruszkę. Włóż owoce do rondla i zalej wodą. Podpraż. Przestudź i dodaj do reszty. Wymieszaj wszystko. A potem usmaż racuchy na oleju kokosowym.

Redakcja Radia ZET/Wioleta Bednarczyk

Komentarze